Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

ΕΝΟΤΗΤΑ 19. Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)


Το Σύνταγμα του 1844 (χειρόγραφο)


   Εθνοσυνέλευση 1843-1844 (Παύλος Πετρίδης, ιστορικός)



Ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ (23 Απριλίου 1823 - 25 Ιουνίου 1861) ήταν ο 31ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν γιος του Μαχμούτ Β΄ και τον διαδέχθηκε στο θρόνο στις 2 Ιουλίου του 1839 σε ηλικία μόλις 15 ετών. Έλαβε ευρωπαϊκή εκπαίδευση και μιλούσε άριστα τη γαλλική γλώσσα, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονταν για τη λογοτεχνία και την κλασική μουσική, όπως ο Αμπντούλ Αζίζ ο οποίος τον διαδέχθηκε. Συνέχισε το μεταρρυθμιστικό έργο του πατέρα του, το οποίο ονομάστηκε Τανζιμάτ, που σημαίνει Ευτυχής οργάνωση. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση παραχώρησε πολλά δικαιώματα στους υπηκόους των χριστιανικών κοινοτήτων και έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του εμπορίου, των γραμμάτων κ.α. Το 1839 με τη συνθήκη Χάτι Σερίφ και το 1856 με τη συνθήκη Χάτι Χουμαγιούν (κατά λέξη: αυτοκρατορική χειρόγραφη διαταγή) πέτυχε να δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλαίσιο για τους Ορθόδοξους και να εξασφαλίσει δικαιώματα όπως για ισότιμη μεταχείρηση, ίση απονομή δικαιοσύνης κ.ά.
Στην εξωτερική πολιτική ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ κατάφερε να καταστείλει τα επαναστατικά κινήματα στη Συρία, στην Αλβανία, στη Βοσνία και στο Μαυροβούνιο. Στον Κριμαϊκό πόλεμο προστάτεψε εν μέρει τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ένωση των παραδουνάβιων χωρών. Οι σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού στο Λίβανο υπήρξε αφορμή για επέμβαση των Ευρωπαϊκών δυνάμεων το 1860 και τον ανάγκασαν να αναγνωρίσει την αυτονομία της χώρας.
Απεβίωσε στις 25 Ιουνίου του 1861 από φυματίωση και τον διαδέχτηκε ο αδερφός του Αμπντούλ Αζίζ. Γιοί του ήταν οι Μουράτ Ε΄ και Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ που επίσης έγιναν σουλτάνοι.

Αλλαγές λόγω του Χαττ-ι-Χουμαγιούν στην περιοχή του Πόντου
kromni.blogspot.gr/Κρυπτοχριστιανοί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου